Boek&Blad > nieuws > Kinderboekenweek 2008

Kinderboekenweek 2008

De 54ste editie van de Kinderboekenweek vindt plaats van woensdag 1 t/m zaterdag 11 oktober 2008. De Kinderboekenweek 2008 staat geheel in het teken van poëzie. Gouden Griffelwinnaar 2004 Hans Hagen schrijft het Kinderboekenweekgeschenk. Taal- en beeldkunstenaar Joke van Leeuwen is uitgenodigd de week te verrijken met een motto, een gedicht en een affiche.

Poëzie is het thema van deze 54ste editie, onder het door Joke van Leeuwen bedachte motto "Zinnenverzinzin". NS biedt jonge lezers de hele Kinderboekenweek gratis reizen met de trein aan op vertoon van Vlammen. De campagne opent met het "Lyrisch Kinderboekenbal", waar bekend wordt gemaakt welk boek de Gouden Griffel 2008 krijgt. Tot dan bewaakt de Koninklijke Marine met kikvorsmannen en een onderzeeër de titel van het winnende boek.

Het Kinderboekenweekgeschenk 2008 draait om de jongen Bo. Vlammen beschrijft een heftige week uit zijn leven. Wat doet hij als zijn broer hem 1700 euro in handen duwt vlak voor de politie aanbelt? En hoe redt hij zijn opa als die een brandende woonboot binnengaat? Vlammen is tijdens de Kinderboekenweek gratis bij aankoop van € 10,- of meer aan kinderboeken.

Fiets is het Prentenboekje van de Kinderboekenweek, gemaakt door Charlotte Dematons. Net als haar met het Gouden Penseel 2008 bekroonde boek Sinterklaas, is het een tekstloos verhaal over de zoektocht van een jongen die na een feest ontdekt dat zijn fiets is gestolen. Vanaf woensdag 1 oktober is Fiets voor € 2,50 verkrijgbaar in de boekwinkel.

Griffelkoffer duikt onder

De Kinderboekenweek wordt op dinsdagavond 30 september feestelijk geopend met het "Lyrisch Kinderboekenbal" in Muziekgebouw aan "t IJ te Amsterdam. Tijdens het Bal wordt onthuld welk boek de Gouden Griffel 2008 krijgt, de prijs voor het mooiste kinderboek.

Eerder werden de Zilveren Griffelwinnaars bekend. Vijf hiervan zijn oorspronkelijk Nederlandstalig en maken kans op Goud. De koffer met de verzegelde envelop waarin die de titel van het winnende boek zit, wordt tot die avond bewaakt door de Marine, met kikvorsmannen en een onderzeeër. Hoe, dat is te zien op de website van de Kinderboekenweek.

Rijksmuseum toont werk Penseelwinnaars

Op 1 oktober, de eerste dag in de Kinderboekenweek, vindt de opening plaats van Penselen in het Rijksmuseum. Een presentatie van originele illustraties uit de dit jaar met een Penseel bekroonde prentenboeken en toegekende Vlag en Wimpels. Het is een nieuwe samenwerking met het Rijksmuseum.

De presentatie, voor kinderen tussen 6 en 12 jaar, kent een uitgebreid educatief programma met workshops van de illustratoren, waaronder die van Gouden Penseelwinnares Charlotte Dematons. Het publiek kan er terecht tot 26 oktober.

Achtergrond Kinderboekenweek

In 1955 organiseerde de CPNB de eerste Kinderboekenweek. De Stichting CPNB is een organisatie die is opgericht door boekverkopers en uitgevers. Bij de Kinderboekenweek wordt nauw samengewerkt met bibliotheken en onderwijs.

De Kinderboekenweek wordt elk jaar in oktober gehouden. Tijdens het tien dagen durende evenement zijn er in het hele land allerlei activiteiten rond het kinderboek. Op grote schaal haken bibliotheken, het onderwijs, boekhandels en culturele centra hierop in.

Thema en uitgaven

Sinds 1961 wordt voor elke Kinderboekenweek vooraf een thema gekozen. Dit thema dient als leidraad bij de organisatie van de vele activiteiten die overal in het land georganiseerd worden.

Tijdens de Kinderboekenweek is een speciale uitgave verkrijgbaar in de boekhandel, bij aankoop van een kinder- of jeugdboek. Tot en met 1988 werd voor deze speciale uitgave een klein bedrag gevraagd.

Met ingang van 1989 is de Kinderboekenweekuitgave werkelijk een geschenk en wordt het gratis door de boekhandel weggegeven bij aankoop van ten minste 10 aan kinderboeken. Ook wordt er de laatste jaren een speciale kleuteruitgave gemaakt in het kader van de Kinderboekenweek. Deze uitgave is in die week voor een lage prijs verkrijgbaar.

Lespakket voor de basisschool

Voor het basisonderwijs stelt de Stichting CPNB een lespakket samen dat scholen in het voorjaar bij de boekhandel kunnen bestellen. Dit pakket bevat o.a. het Kinderboekenweek-geschenk, prentenboekje, affiches, de Kinderboekenmolen, De Voorleesgids en een lesbrief die allerlei suggesties geeft voor lessen rond boeken en lessen over het thema van de Kinderboekenweek. Het tijdschrift SYPRAB wordt vanaf 2006 niet meer gemaakt.

Opening van de Kinderboekenweek

De feestelijke opening van de Kinderboekenweek vond traditiegetrouw plaats op de eerste woensdag van de "week". Sinds 2004, de 50ste Kinderboekenweek, wordt de Kinderboekenweek echter op dinsdagavond geopend met een Kinderboekenbal. Het feest is uitsluitend op uitnodiging toegankelijk.

Klik hier voor de website van de Kinderboekenweek.


Boek&Blad Meppel


Winkelcentrum
de Swaenenborgh 12
7941 BD Meppel

t: 0522-261395
f: 0522-261395
e:

Openingstijden
ma 13:00 - 18:00
di 09:00 - 18:00
wo 09:00 - 18:00
do 09:00 - 18:00
vr 09:00 - 21:00
za 08:45 - 17:00